Spring naar content
Group 2007

De grote trek

Het mooiste wildlife wereldwonder 

De grote trek is misschien wel het mooiste en bijzonderste natuurwonderen van de wereld. Meer dan 2 miljoen wilde gnoes en zebra’s die door verschillende natuurgebieden trekken in Tanzania en Kenia. Waar de grote trek voornamelijk in het Serengeti National Park plaatsvindt, gaat deze ook door een aantal andere gebieden heen. In dit artikel nemen we je mee in de grote trek en waar je de grootste kans hebt om deze te aanschouwen. 

 

De grote migratie van 2 miljoen gnoes

Meer dan 2 miljoen gnoes trekken jaarlijks een deel van Tanzania en Kenia door op zoek naar vers gras en een plaats om kalfjes en veulens te baren. Het aanschouwen van dit spectaculaire event staat voor veel mensen hoog op het wensenlijstje. De grote trek zorgt voor bijzondere aanzichten. De groepen kunnen een lengte krijgen van wel 40 km en moeten vervolgens de Mara rivier oversteken. Ook kan je om deze groepen heen veel dieren zien die de gnoes als prooi zien. Van jagende leeuwen tot wachtende krokodillen, de grote trek heeft het allemaal. 

Een tweetal zebra's die worden omringt door jonge en oude gnoes op de Serengeti in Tanzania. Deze dieren zijn allemaal betrokken bij de grote trek die jaarlijks plaatsvindt.

De Grote Migratie in Tanzania

De grote trek vindt dus grotendeels plaats in het Serengeti National Park. Naast dit natuurpark beweegt de grote trek zich ook door:

In deze gebieden komt de grote trek een aantal rivieren tegen die overgestoken moeten worden. Omdat dit zo’n indrukwekkend aanzicht is hebben wij hieronder de rivieren gezet die zij tegenkomen. 

 • Grumeti Rivier
 • Mbalageti Rivier
 • Mara Rivier 
 • Talek Rivier

 

De grote trek een heel indrukwekkend spektakel

Tijdens de volledige grote trek blijf je unieke aanzichten tegenkomen. Stel je maar eens voor hoe de dieren ‘s avonds tegen elkaar aankruipen voor bescherming tegen rovende dieren als leeuwen en hyena’s. Of aanschouw hoe de kuddes in langwerpige groepen de rivieren oversteken terwijl de krokodillen liggen te wachten en de nijlpaarden toe staan te kijken. Alles aan de grote trek is indrukwekkend, van de geuren die er hangen, het aantal dieren wat er rondtrekt, het aantal dieren wat hierop afkomt tot de trillende ondergronden als er een grote groep voorbij komt gedenderd. In onze ogen is het meemaken van dit natuurspektakel een van mooiste dingen om mee te maken. 

Een grote kudde gnoes die tijdens de grote trek over de Serengeti trekt.
Een safarijeep van Paradise & Wilderness waar iemand vanuit het open dak aan het kijken is naar een kudde gnoes.
Een groep gnoes die op het punt staan om de Mara rivier over te steken tijdens de grote trek.

Wanneer is de grote plek waar? 

Om de grote trek inzichtelijk te maken, nemen wij jullie mee in waar deze plaatsvindt in welke periode van het jaar. Dit migratiepatroon kan afwijken, dit hangt allemaal af van de periode waarin het begint met regenen.

 

Januari 

In januari verzamelt de grote trek zich in het zogenoemde Ndutu area. Dit is officieel nog onderdeel van Ngorongoro Conservation Area, al wordt het door velen beschouwd als het Zuid-Serengeti. In dit gebied staat door het afgelopen regenseizoen veel vers gras. Dit voedzame gras is goed voor alle vrouwelijke gnoes en zebra’s die op het punt staan om hun kalveren en veulens te baren. Aan het einde van januari beginnen de eerste kalveren en veulens te komen en gedurende een aantal weken worden er hier ruim 500.00 kalveren en veulens geboren.

Wist je dat in januari

 • Baby gnoes al binnen 7 minuten kunnen staan
 • Baby gnoes al na 2 dagen hard kunnen rijden 
 • 90% van alle vrouwtjes bezorgt een kalfje
 • Je in dit gebied ook kans hebt om kleine zebra’s te spotten

 

Februari

De grote trek bevindt zich in deze periode nog steeds in Ndutu Area. Februari wordt gezien als een van de belangrijkste maanden van de grote trek. Het grootste deel van de 500.000 kalveren wordt in deze maand geboren. Nadat ze geboren zijn, worden de kalveren in deze maand klaargestoomd voor de lange tocht die hen te wachten staat. In deze maand liggen er ook veel roofdieren op de loer die op zoek gaan naar makkelijke maaltijden. De kalveren en veulens lopen over het algemeen nog niet veel gevaar omdat er te veel voedsel is voor de roofdieren. 

 

Wist je dat er in februari

 • Er op dit moment bijna 2 miljoen gnoes rondlopen in dit gebied
 • Er ook nog 800.000 zebra’s door de gnoes heen lopen

 

Maart

De hoeveelheid gras in Ndutu Area begint op te raken en de grote trek vertrekt langzaam richting Maswa Game Reserve (Zuid-Serengeti). Ook de jonge gnoes en zebra’s zijn sterk genoeg om aan te sluiten en de zoektocht naar nieuw voedsel gaat van start. 

April/mei 

In april en mei vertrekt de grote trek naar het centrale en westelijke gedeelte van de Serengeti. Hier maken zij zich op voor het zwaarste deel van hun reis. Dit is een periode waarin lange regenbuien uit de lucht storten, maar ook de paringsperiode begint. 

Juni

Grote kuddes gnoes en zebra’s hebben zich samengevoegd tot één mega kudde. Dit allemaal omdat zij voor hun eerste echte uitdaging van het jaar komen te staan. De oversteek van de Grumeti rivier. Een echte uitdaging omdat deze rivier vol zit met krokodillen en nijlpaarden.

Een groep van jonge- en oude gnoes die tijdens de grote trek over de droge vlakte van Tarangire National park aan het lopen is

Juli en augustus 

De sterkste dieren hebben de eerste uitdaging overwonnen, maar dat was het nog niet. In de trek naar de Noordelijke Serengeti komen ze namelijk nog een obstakel tegen: de Mara rivier. Een beruchte rivier die bekend staat om gigantische hoeveelheden krokodillen en een harde stroming. Deze rivier oversteken is nog gevaarlijker dan de oversteek van de Grumeti rivier. Als het niet nodig is, besluiten veel gnoes ook om de rivier niet over te steken. In de afgelopen jaren besloot meer dan de helft van de grote trek dat het niet nodig was omdat het gras in het gebied nog goed genoeg was. De safari’s in deze tijd van het jaar zijn vaak erg indrukwekkend en sensationeel. Wel hebben veel safari’s vaak een dramatisch randje. 

September 

De oversteek is achter de rug en de zoektocht naar nieuw vers gras kan weer beginnen. Er ontstaan veel losse kuddes die over het noorden van de Serengeti trekken. Dit is een goede periode om veel grote kuddes dieren te spotten. Een deel van de kuddes steekt hier ook de grens over naar het Masai Mara National Park (Kenia). Dit doen ze omdat hier ook veel vers gras te vinden is in deze periode. 

Oktober en november 

In deze periode beginnen de kuddes weer aan de tocht naar het zuiden van de Serengeti. Ze trekken via het oostelijke deel van de Serengeti en ze proberen in het zuiden te zijn als de regen weer begint te vallen. Door de regen gaat het verse gras weer groeien en kunnen de zwangere vrouwtjes zich weer gaan voorbereiden op de geboorte van hun kalveren.

December

De grote trek komt weer aan op de plek waar ze in het begin van het jaar zijn weggegaan. Jonge gnoes die de tocht hebben overleefd zijn nu volwassen beesten. Het verse sappige gras helpt de zwangere vrouwtjes om sterk genoeg te worden voor de geboorte van hun kalveren. Ook de roofdieren weten dat de kalveren eraan zitten te komen en deze trekken ook richting de regio waar de gnoes staan. 

 

De cirkel is rond

Hoewel wij dit zien als de start van een nieuwe grote trek is dit natuurlijk niet zo. Het is een eindeloze cirkel die eigenlijk geen begin of einde heeft. Gnoes zijn dieren die gedurende het hele jaar achter de regen aan gaan op zoek naar vers gras. Voor ons heeft de grote trek een aantal schitterende aanzichten en wij zorgen er met onze rondreizen voor dat jij deze mee kan maken. Kijk snel bij onze rondreizen of er een reis voor jou bij zit. 

Een uitgestrekte vlakte met daarom duizenden grazende zebra's en gnoes. Dit is een verzamelplaats van dieren die aan de jaarlijkse grote trek gaan beginnen.
Een uitgestrekte groene vlakte met lange slierten van gnoes die over de Serengeti aan he trekken zijn
een gnoe die van een afstandje recht in de camera kijkt. Hij staat op een vlakte en is omringt door andere gnoes.

Beste reistijd Grote Migratie

In onze ogen zijn er een aantal echte hoogtepunten van de grote trek: Het geboorteseizoen van de gnoes en zebra’s en de rivieren die overgestoken moeten worden. Maar dat neemt niet weg dat de andere aanzichten van de grote trek geen hoogtepunten zijn. Wij zeggen dus: Kom het hele jaar door kijken naar de grote trek! Elke maand is uniek, dus wanneer je ook komt, je zal je ogen uitkijken.

 

Elke migratie is anders

Let goed op: Het beeld wat wij hierboven hebben geschetst is een globale route van de grote trek. Deze kan natuurlijk afwijken omdat wij geen invloed hebben op het gedrag van deze schitterende dieren. Daarnaast zijn de gebieden waar deze dieren rondlopen enorm groot en kan het soms lastig zijn om deze te vinden. Je bent daarom ook altijd een beetje afhankelijk van een beetje geluk. Het helpt gelukkig wel dat wij ervaren privé chauffeurs in dienst hebben die over het algemeen veel succes hebben met het vinden van de grote trek. 

 

De Grote Migratie: feiten en cijfers

 • In totaal trekken er meer dan 3 miljoen dieren rond de Serengeti. Dit zijn voor het grootste deel gnoes, maar ook zebra’s en gazelles sluiten hierbij aan.
 • In januari en februari worden er ruim 500.000 jonge gnoes geboren. 
 • Elk dier legt gedurende de grote trek ongeveer 1000 kilometer af.
 • Zebra’s, gnoes en gazelles kunnen vreedzaam samenleven.
 • Zebra’s en gnoes werken gedurende de gehele grote trek samen. Zebra’s kennen de routes uit hun duim(hoef) en gnoes zijn extreem goed in het vinden van waterbronnen.
Acht gnoes die aan het galopperen zijn door het gras op de Serengeti. Op de achtergrond is het stof te zien wat naar boven komt en zie je andere gnoes die achterop lopen

Je eigen safari rondreis

Wil jij door het lezen van dit artikel de grote trek in het echt zien? Wij maken dit mogelijk door een van onze safari rondreizen. Kijk op onze pagina voor bestaande reizen of kom in contact om te kijken of wij een reis speciaal voor jou kunnen samenstellen. Al onze accommodaties en chauffeurs zijn in eigen bezit en zo zorgen wij voor een unieke Tanzania safari waarin jij de grote trek kunt bewonderen.