Spring naar content
Group 2007

De Big five Tanzania

De Big Five spotten

Dat is toch wel een ding wat voor veel mensen hoog op hun lijstje staat. Tanzania is de locatie waar je de grootste kans hebt om dit voor elkaar te krijgen. Doordat de concentratie wilde dieren in Tanzania het hoogst is van heel Afrika, is de kans ook het grootst dat je de big five hier tegen komt. Tanzania is niet voor niets uitgeroepen tot het beste land om wilde dieren te spotten. In deze blog nemen we je mee in de geschiedenis van de big five en wat je nu moet doen om ze te spotten.

 

Wat is de Big Five

De naam Big Five heeft niets te maken met de formaten van de dieren. Het is een naam die in de 19e en het begin 20e eeuw in Afrika werd gegeven aan de dieren waarop het moeilijkst gejaagd kon worden. Dit waren de tijden waarop het jagen op deze prachtige dieren nog geaccepteerd was. Tegenwoordig worden er alleen nog maar foto’s geschoten van de big five en kunnen de dieren weer van hun eigen natuur genieten.

Welke dieren zitten er in de big five en waar vind je ze?

  1. De Leeuw
  2. Het luipaard
  3. De olifant
  4. Neushoorn
  5. De buffel
Een leeuw die op een rots ligt in de Serengeti. De leeuw is een van de 5 dieren uit de big five
Een luipaard die zit in het grasveld op de Serengeti. Het luipaard is een van de vijf dieren uit de big five.
Een olifant die uit het grasveld een gravel weg oploopt in Serengeti National Park. De olifant is een van de vijf dieren uit de big five.

De leeuw

Misschien wel een van de meest indrukwekkende dieren van de wereld. De heerser van de Afrikaanse savannes. De leeuw is een grote katachtige die bovenaan de voedselketen staat in Afrika. Leeuwen zijn heel sociaal en leven vaak in groepjes met 1 mannetje en een paar vrouwtjes. De leeuw is nog te vinden in een groot deel van Afrika en een heel klein deel van India.

 

Het luipaard

Het luipaard, niet te verwarren met het jachtluipaard, is nog een roofdier afkomstig uit de familie der katachtigen. Het jachtluipaard is samen met de neushoorn het lastigst te spotten in het wild. Dit komt doordat ze vaak hele dagen doorbrengen in bomen. Op het moment dat het gaat schemeren komt de luipaard vaak uit de boom om op jacht te gaan. Het luipaard kan je vinden in Afrika en Azië.

 

De olifant

De olifant is het grootste landdier ter wereld. Met hun grote oren, indrukwekkende slagtanden en lange slurf zijn ze makkelijk te herkennen. Olifanten leven altijd in groepen waar veel sociaal contact is. De oudste koe is vaak de leider van de groep. Olifanten kan je vinden in een groot deel van Afrika en in het zuidoosten van Azië.

 

De neushoorn

De neushoorn is op dit moment het meest zeldzame dier in de big five. Dit komt doordat de populatie neushoorns nog nooit zo laag was. Op deze indrukwekkende dieren wordt veel gejaagd omdat de hoorn geneeskundige krachten zou bevatten. Neushoorns zijn nog maar te vinden op een paar plekken in het zuiden van Afrika.

 

De buffel

De buffel is het dier dat het makkelijkst te spotten is van de big five. Dit komt doordat deze in grote getallen aanwezig is op de uitgestrekte vlaktes van Afrika. Dat ze zo vaak voorkomen maakt ze niet minder interessant. Het is namelijk zeer indrukwekkend om een groep van 1000 buffels een rivier over te zien steken. Buffels zijn voornamelijk te zien op de Afrikaanse savannes.

Een neushoorn die op de uitgestrekte graslanden staat van de Ngorongoro krater in de verte zie een waterbron. De neushoorn is een van de vijf dieren van de big five.

Waarom kon men zo moeilijk jagen op de big five?

De dieren uit de big five zijn niet per se jachtdieren. Toch vielen deze dieren onder de moeilijkste dieren om op te jagen. Dit komt vooral doordat olifanten, neushoorns en buffels vaak met hun grote en kracht mensen aanvielen die te dichtbij kwamen. Luipaarden waren vaak te moeilijk te vinden omdat er toentertijd nog geen goede apparatuur was om in de nacht te jagen.

 

Waar kan je de big five het beste spotten?

Wil je de big five spotten dan kan je het beste naar Tanzania gaan. Tanzania is een van de weinige landen in Afrika waar de big five nog vrij door de natuurgebieden kan trekken. Er zijn hier geen geasfalteerde wegen en er staan geen hekken om de parken heen. Ook is de concentratie van wilde dieren hier het hoogst van Afrika.

 

Waar in Tanzania kan je de big five allemaal zien?

In Tanzania kan je de big five op verschillende locaties zien. Hieronder staat voor elk dier de beste plekken om ze te spotten

Leeuw & Luipaard:

Olifanten & Buffels

  • Alle nationale parken in Tanzania

Neushoorns:

Een leeuw die naast een boom ligt in Tarangire National Park
Een luipaard die aan het lopen is over een grasveld in Tarangire National Park.
Twee gnoes die aan richting de camera kijken in Tarangire National Park. De gnoe is een van de vijf dieren uit de big five

Spot de big five zelf

De big five met je eigen ogen spotten? Met onze uitgebreide Tanzania rondreizen maak jij altijd kans om deze vijf prachtige dieren in het echt te zien. Onze ervaren reisbegeleiders kennen de beste plekjes en kunnen je alles vertellen over al deze dieren. Bekijk hier ons aanbod aan Tanzania reizen en vraag een offerte aan. Daarna gaan we samen op zoek naar de beste reis waarmee jij oog in oog kan komen te staan met de big five. 

Een leeuw die uitgestrekt op een tak van een boom ligt in Lake Manyara National Park.