Spring naar content
Group 2007

Meest gestelde vragen

Vind hier antwoord op jouw vragen. Is jouw vraag nog niet beantwoord, stel dan jouw vraag aan ons en wij geven zo snel mogelijk het antwoord.

Veiligheid

Noodnummer Tanzania & Zanzibar 112 Gebruik dit nummer alleen in geval van nood waarbij je de politie, ambulance of brandweer nodig hebt!
Tanzania is over het algemeen een veilig, stabiel en vriendelijk land, maar je moet anderen niet in de verleiding brengen. Houd jouw bezittingen in de gaten. Loop 's nachts niet door de steden, maar neem een taxi. Draag geen camera's in het zicht of grote hoeveelheden contant geld en wees op je hoede voor zakkenrollers, vooral op drukke plaatsen zoals markten of busstations. Gebruik de kluis in de hotelkamer om uw waardevolle spullen veilig op te bergen.

Geldzaken

 • Wij vragen om een aanbetaling van 25% binnen twee weken na je bevestiging op de reis.;
 • Zodra wij de aanbetaling hebben ontvangen, worden de accommodaties vastgelegd. Als er wijzigingen nodig zijn qua accommodaties i.v.m. beschikbaarheid, neem ik direct contact op;
 • Je ontvangt per e-mail de factuur voor het resterende bedrag (75%) enkele dagen na aanbetaling;
 • De resterende 75% van de totale prijs moet uiterlijk 3 weken voor de startdatum van de rondreis betaald zijn.
Ja, dat is mogelijk. Hiervoor ontvang je van ons een aparte en veilige betaallink via e-mail. Wel worden hiervoor 3% extra kosten in rekening gebracht.
Fooi is uiteraard geen verplichting, maar wordt natuurlijk enorm gewaardeerd en het wordt gezien als blijk van waardering. De accommodatie in op het vasteland van Tanzania tijdens de safari trip hebben allemaal een fooienpot bij de receptie, die verdeeld wordt onder al het personeel. Drivers/gidsen hopen altijd op een extraatje, waarbij $5 tot $10 per persoon per dag een beetje gebruikelijk is. Voor het personeel bij de accommodaties op Zanzibar is geen fooien pot en wordt dit meestal rechtstreeks gegeven. Het salarisniveau ligt vrij laag, dus een paar euro wordt al erg gewaardeerd.
Ja, in onze accommodaties kun je met je creditcard betalen. Alleen American Express wordt niet geaccepteerd. In de meeste horecagelegenheden en toeristische winkels kun je ook met creditcard betalen. In de lokale winkels en restaurants is het alleen mogelijk om met cash geld te betalen. 
Nee, deze worden niet geaccepteerd in Tanzania en op Zanzibar. Ook niet bij onze accommodaties.
Ja. Het pinnen van Tanzaniaanse Shilling is mogelijk op vliegvelden en in grotere plaatsen. Bij onze accommodaties kun je altijd met cash (Shilling en US Dollars) of creditcard betalen. Geld wisselen bij onze receptie is eventueel mogelijk, echter is de wisselkoers niet altijd even gunstig. Vandaar dat wij je adviseren om Schillingen te pinnen op het vliegveld of in een grotere plaats. Je kan de chauffeur altijd vragen om te stoppen bij een pinautomaat.
In Tanzania betalen ze met Tanzaniaanse Shillingen of US Dollars. Wij adviseren om altijd wat US Dollars vanuit 'huis' mee te nemen. Bijna overal kun je met cash geld (Shilling en US Dollars) betalen en vooral de lokale winkeltjes ontvangen zij het liefste Tanzaniaanse Shillingen. Klik hier om de wisselkoers te bekijken

Gezondheid

Uiteraard. Geef jouw dieetwensen tijdig door aan jouw reisconsulent en bij het inchecken van de accommodatie bij de manager en/of receptie. Wij streven ernaar om de dieetwensen zoveel mogelijk te respecteren. 
Ja, onze chefs maken dagelijks uitgebreide buffetten voor het ontbijt, de lunch en het diner met verse producten. Deze worden zorgvuldig bereid en met een goede diversiteit aan gerechten. Ook de a la cart restaurants hebben heerlijke gerechten uit verschillende keukens. Proef typisch Tanzaniaanse gerechten of kies voor een andere wereldse keuken. 
Nee. Zoals in veel niet Europese landen is het raadzaam om alleen water uit een fles te drinken dat door de hotels, lodges en winkels wordt verstrekt. Het kraanwater in Tanzania en op Zanzibar is over het algemeen niet veilig om te drinken. Tandenpoetsen en douchen is uiteraard geen probleem.  Het water op Zanzibar kan een zoute smaak hebben. Dit komt omdat het o.a. door koraal wordt gezuiverd.
Ja, wij raden je aan een reisverzekering met wereldwijde dekking af te sluiten. Daarnaast is het mogelijk om een 'AMREF Flying Doctors Membership’ af te sluiten. Inschrijving kost $15 per persoon (maximaal 30 dagen geldig) en kan aangevraagd worden via jouw reisconsulent. Dit is geen vervanging voor een persoonlijke reisverzekering, die voor iedereen aan te raden is. Het AMREF Flying Doctors lidmaatschap moet gezien worden als een waardevolle aanvulling.
Ja, al onze accommodaties hebben muskietennetten, m.u.v. de safari tenten met gedeelde badkamer. Dit zijn kleinere tenten en dus meestal goed afgesloten en dicht geritst, zodat er geen muskietennetten nodig zijn. Houd de rits daarom altijd dicht.
De muggen zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopkomst. Dus wanneer het schemert, 's avonds en 's nachts. Tijdens deze momenten is het dan ook raadzaam om je in te smeren met Deet (muggenwerende) lotion ed. Zowel in Nederland als ter plaatse is er goede muggenwerende lotion verkrijgbaar, dus zorg dat je dit altijd bij je hebt.
Het advies is om anti-malariatabletten te slikken tijdens je reis door Tanzania en/of op Zanzibar. Tanzania is een malariagebied, sommige gebieden zijn gevoelig voor muggen en de malaria die zij bij zich dragen. Er zijn verschillende medicijnen tegen malaria beschikbaar. De GGD of Traveldoctor kan jou adviseren welke het meest geschikt zijn.
Als je uit een land komt waar gele koorts voorkomt, moet je kunnen aantonen dat je tegen deze ziekte bent ingeënt. Dit is een vereiste van de regering van Tanzania. Je hebt ook een bewijs van gele koorts vaccinatie nodig als je tijdens de reis een tussenstop hebt van meer dan 12 uur in een land met een bekend gele koorts risico. In alle andere gevallen heb je dit certificaat niet nodig. Soms word je bij aankomst gecontroleerd op een inentingsbewijs tegen gele koorts - dit is echter dus meestal niet verplicht, tenzij een van de twee situaties zoals hiervoor is beschreven van toepassing is. Klik hier voor de actuele lijst van landen met een risico op gele koorts.
Er zijn een aantal aanbevolen vaccinaties voor je reis naar Tanzania en/of Zanzibar. Wij, als reisorganisatie, mogen hier geen advies in geven. Wel adviseren wij je om om advies in te winnen via de GGD of Traveldoctor

Stroom & Stekker

Ja, al onze safari Jeeps hebben oplaadpoorten die je onderweg kunt gebruiken. Echter adviseren wij ook een powerbank mee te nemen, als je er zeker van wilt zijn dat je jouw apparaten kunt opladen in de Jeep. 
Dit kan regelmatig voorkomen en zijn verschillend van duur. Al onze accommodaties hebben generatoren om deze stroom storingen op te vangen. 
Stopcontact type G wordt gebruikt in Tanzania en op Zanzibar

De elektriciteit spanning is meestal 230 volt, hoewel er van tijd tot tijd spanningsschommelingen kunnen optreden. Stopcontact type G wordt gebruikt in Tanzania en op Zanzibar

Reisdocumenten

Tijdens je reis moet je de volgende documenten meenemen:
 • Paspoort Jouw paspoort moet nog minstens 6 maanden na vertrek uit Tanzania geldig zijn en minimaal 1 lege visumpagina moet bevatten. 
 • Visum Deze kun je online aanvragen en wordt per e-mail verzonden. Print dit document uit en houd dit goed bij je. 
 • Vaccinatieboekje | Het gele boekje  Deze kun je aanvragen bij o.a. de GGD of Traveldoctor. Meer informatie over vaccinaties lees je hier
 • Medische documenten Dit geldt niet voor iedereen, alleen voor reizigers met een medische achtergrond.
Het online aanvragen van een visum voor Tanzania is in het Engels. Hieronder vind je de informatie die je moet/kan invullen bij het aanvragen van een visum;
 • Country from where you are applying: Netherlands | Belgium
 • Nearby embassy to handle your application: The Hague | Brussel
 • Type of Vise requested: Ordinary Visa
 • Purpose of your visit: TourismDestination: Tanzania Mainland | Zanzibar (Keuze gebaseerd op waar je als eerste aankomt)
 • Port type: Airports
 • Port of Entry: Kilimanjaro International Airport (KIA) Abeid Amani Karume International Airport (Zanzibar Airport)
 • Port of departure: Kilimanjaro International Airport (KIA) Abeid Amani Karume International Airport (Zanzibar Airport)
 • Company/Organisation - Full Name: Paradise & Wilderness
 • Mobile No: +255 789 467 746
 • Email: sales@paradise-wilderness.com
 • Company name / Organization registration No: Vul hier de naam van je eerste accommodatie in.
 • Physical Address Hotel: Zoek je eerste accommodatie op in Google en kopieer het adres. Tanzania en Zanzibar hebben vaak geen straatnamen en/of postcodes. Dit hoef je dus ook niet in te vullen.
 • Are you traveling as part of a group or organization? No
 • Are you accompanied by any minors? No
 • Applicant passport size photo: Hier moet je een digitale pasfoto uploaden.
 • Applicant Passport bio data page: Hier moet je een foto uploaden van de 'harde pagina' uit je paspoort met al je persoonsgegevens. Vaak is de foto die je met je telefoon maakt te groot om te uploaden. Advies is om een screenshot te maken van de foto en die te uploaden.
 
Meestal duurt dit ongeveer een week, maar dit is geen zekerheid. Wij adviseren om direct een visum aan te vragen, zodra je de reis en de internationale tickets hebt geboekt. Het visum wordt per e-mail verzonden. Zodra je het visum online hebt aangevraagd, ontvang je een bevestigingsmail met een link erin. Via die link kun je de status van jouw visum bekijken. 
Ja, je hebt een visum nodig als je een reis naar Tanzania en/of Zanzibar gaat maken. Deze kan je online (https://visa.immigration.go.tz/) aanvragen. De kosten van een visum zijn momenteel $50 voor Nederlanders/Belgen.  Wij adviseren om direct een visum aan te vragen, zodra je de reis en de internationale tickets hebt geboekt. Het visum wordt per e-mail verzonden. Zodra je het visum online hebt aangevraagd, ontvang je een bevestigingsmail met een link erin. Via die link kun je de status van jouw visum bekijken.  Het is ook mogelijk om een visum bij aankomst aan te vragen en te betalen, maar dit proces is ingewikkelder geworden en daarom adviseren wij om het visum tijdig online aan te vragen.  Vergeet niet dat jouw paspoort nog minstens 6 maanden na vertrek uit Tanzania geldig moet zijn en minimaal 1 lege visumpagina moet bevatten. 

Internet & WiFi

Ja, dit is mogelijk. Hiervoor moet je wel naar een telefoonwinkel in de stad en worden jouw gegevens geregistreerd. Je chauffeur/gids kan je helpen om een lokale Simkaart te kopen in de steden (afhankelijk van je reisroute).
Ja, al onze accommodaties hebben gratis WiFi in de algemene ruimtes en is geschikt voor dagelijks gebruik van eenvoudige apps. Het kan zijn dat je in jouw kamer geen WiFi bereik meer hebt en de WiFi is niet geschikt voor streamen. 

Bagage

Zanzibar is een prachtig eiland met tropische temperaturen. Ideaal voor hele dagen in zwemkleding of luchtige topjes en korte broeken. Smeer je lichaam goed in en geniet van de zonnestralen op je huid. Mocht je naar een lokaal dorp, Stone Town of andere plek gaan waar ook lokale mensen komen, adviseren wij de vrouwen om de schouders en knieën te bedekken. Dit kan met een dunne doek of sjaal en wordt enorm gewaardeerd.  
Ja. De meeste accommodaties bieden een wasservice aan tegen betaling. Vraag dit na bij de receptie en bespreek goed wanneer je de accommodatie weer gaat verlaten, zodat jij jouw schone kleren weer op tijd terug hebt. 
Ja, onze voertuigen zijn standaard uitgerust met één verrekijker die je kunt delen met de gids, maar jouw eigen verrekijker is een goede manier om er zeker van te zijn dat je niets mist.
 • Verrekijker Een goede verrekijker zou een van de eerste dingen in je safari tas moeten zijn. Als je van veraf kunt inzoomen, zie je simpelweg meer en beter de wilde dieren.
 • Anti muggen lotion Het is een must en ook verstandig om blootgestelde huid ‘s ochtends vroeg en 's avonds te bedekken. Muggenwerende middelen die DEET bevatten zijn het meest effectief.
 • Zonnebrandcrème De zon kan erg fel en sterk zijn op safari - je huid beschermen tegen verbranding is een must.
Het beste safari kledingadvies ooit; Kleed je als een ui! Dit betekent, draag verschillende lagen die je gemakkelijk kan aan- en uittrekken. Een top met korte mouwen, een shirt met lange mouwen erover en een vest voor de vroege ochtend en de late avond. Katoenen kleding is vaak het fijnste tijdens de dagen in de safari Jeep. De safari kleuren beige, bruin, kaki, crème en groen zijn perfect. Zwart, donkerblauw, wit en rood worden niet aanbevolen. Een sjaal of omslagdoek zijn ook ideaal om mee te nemen, evenals een pet, zonnebrandcrème en insectenwerend middel.  Tot slot is het aan te raden om sneakers of andere makkelijk zittende dichte schoenen te dragen.
Je mag per persoon +/- 15 kg aan bagage meenemen tijdens de binnenlandse vlucht + handbagage. Graag in een zachte koffer of (weekend)tas.  Mocht je voor en na de safari in een van onze accommodaties overnachten, kun je jouw overige spullen bij ons achterlaten. Wij zorgen ervoor dat deze spullen tijdig klaar staan bij de accommodatie waar je na de safari trip incheckt.

Wilde dieren

De Big 5 verwijst naar de meest indrukwekkende diersoorten van Afrika:
 • De leeuw
 • Het luipaard
 • De olifant
 • De neushoorn
 • De buffel
De Grote Trek, ook wel Great Migration genoemd, vindt het hele jaar door plaats.
 • Van december tot maart komt de zuidelijke Serengeti tot leven tijdens het kalfseizoen van de gnoes. Dit is het moment dat de pasgeboren kalfjes hun eerste stapjes op de wereld zetten.
 • Als de seizoenen veranderen, trekken de kuddes van april tot juni naar de westelijke Serengeti en begin hun epische migratie. Dit is de perfecte gelegenheid om getuige te zijn van de enorme aantallen en krachtige bewegingen van deze dieren.
 • Van juli tot oktober wordt de noordelijke Serengeti het toneel van een van de meest dramatische gebeurtenissen in de natuur - de de oversteek van de Mara rivier. Het is een spannend spektakel als de kuddes door het verraderlijke water navigeren en de krokodillen op de loer liggen.
 • Tegen november begint de migratie aan de terugtocht naar de oostelijke Serengeti en is de ongelooflijke cyclus rond.
Dit hangt af van je voorkeuren en de ervaringen die je zoekt. Tanzania en Zanzibar bieden iets unieks en speciaals het hele jaar door, waardoor het geweldige bestemmingen zijn om op elk moment te bezoeken.
 • Als je de Grote Trek wilt meemaken, waar miljoenen gnoes en zebra's over de Serengeti-vlakten trekken, dan is het groene seizoen ideaal. Dit is meestal van maart tot mei en van november tot december. In deze periode is het landschap levendig en weelderig en wilde dieren zijn in overvloed te zien.
 • Als je de voorkeur geeft aan droger weer en wilt genieten van de stranden van Zanzibar, dan is het droge seizoen van maart tot mei en van november tot december ideaal. Deze periode biedt zonnige dagen, warme temperaturen en een kalme zee, perfect om te ontspannen en wateractiviteiten te doen.
 • Het is echter belangrijk om te weten dat er zelfs tijdens het groene seizoen, Tanzania en Zanzibar genoeg te bieden hebben. De regen buien zijn meestal van korte duur en het landschap wordt prachtig groen. Het is een kans om getuige te zijn van de transformatie van de natuur en te genieten van de unieke ervaringen die het met zich meebrengt.
 • Of je nu kiest voor het droge seizoen of het groene seizoen, je wordt getrakteerd op ongelooflijke ontmoetingen met wilde dieren, adembenemende landschappen en warme gastvrijheid. Tanzania en Zanzibar zijn het hele jaar door een perfecte bestemming om te ontdekken.
Het spotten van wilde dieren lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Veel wilde dieren zijn schuw en verstoppen zich als er een auto aan komt.Maar met de volgende tips gaat het wellicht iets beter!Kijk goed rond, ook achter je als je bij een wild dier staat te kijken. Ga op zoek naar ogen als het wat donkerder is ('s ochtends vroeg, schemering of 's avonds) zijn het de ogen die licht reflecteren. Overdag trekken veel dieren naar een drinkplaats, ideaal om daar dus te gaan spotten. Ook is het raadzaam om de omgeving van rechts naar links te scannen. Wij zijn gewend om van links naar rechts te lezen en daarom sneller dingen over het hoofd te zien. Tot slot, heel vanzelfsprekend, maar wees muisstil. Ook je camera. Zet alle (mogelijke) geluidjes uit, gebruik geen flitser en fluister zo zacht mogelijk.

Cultuur

Zanzibar is een prachtig eiland met tropische temperaturen. Ideaal voor hele dagen in zwemkleding of luchtige topjes en korte broeken. Smeer je lichaam goed in en geniet van de zonnestralen op je huid. Mocht je naar een lokaal dorp, Stone Town of andere plek gaan waar ook lokale mensen komen, adviseren wij de vrouwen om de schouders en knieën te bedekken. Dit kan met een dunne doek of sjaal en wordt enorm gewaardeerd.  

Taal

In Tanzania en op Zanzibar wordt voornamelijk Swahili gesproken, een Afrikaanse taal die in meer dan 14 landen voorkomt. De taal klinkt erg vriendelijk en het wordt erg gewaardeerd als je een paar woorden Swahili spreekt. 
 • 'Mambo' betekent bijvoorbeeld 'Hallo, hoe gaat het?
 • Waarop je kan antwoorden: 'Poa!' als het goed gaat.
 • 'Jambo' is 'Hallo' en 'Kwaheri' is 'tot ziens'. 
Wanneer je deze woorden gebruikt, zul je zien dat het goed ontvangen wordt. Ook wordt er door veel lokale mensen goed Engels gesproken.

Weer & Seizoenen

Dit hangt af van je voorkeuren en de ervaringen die je zoekt. Tanzania en Zanzibar bieden iets unieks en speciaals het hele jaar door, waardoor het geweldige bestemmingen zijn om op elk moment te bezoeken.
 • Als je de Grote Trek wilt meemaken, waar miljoenen gnoes en zebra's over de Serengeti-vlakten trekken, dan is het groene seizoen ideaal. Dit is meestal van maart tot mei en van november tot december. In deze periode is het landschap levendig en weelderig en wilde dieren zijn in overvloed te zien.
 • Als je de voorkeur geeft aan droger weer en wilt genieten van de stranden van Zanzibar, dan is het droge seizoen van maart tot mei en van november tot december ideaal. Deze periode biedt zonnige dagen, warme temperaturen en een kalme zee, perfect om te ontspannen en wateractiviteiten te doen.
 • Het is echter belangrijk om te weten dat er zelfs tijdens het groene seizoen, Tanzania en Zanzibar genoeg te bieden hebben. De regen buien zijn meestal van korte duur en het landschap wordt prachtig groen. Het is een kans om getuige te zijn van de transformatie van de natuur en te genieten van de unieke ervaringen die het met zich meebrengt.
 • Of je nu kiest voor het droge seizoen of het groene seizoen, je wordt getrakteerd op ongelooflijke ontmoetingen met wilde dieren, adembenemende landschappen en warme gastvrijheid. Tanzania en Zanzibar zijn het hele jaar door een perfecte bestemming om te ontdekken.

Handige informatie tijdens de reis

Tijdens jouw rondreis kan er zich altijd een situatie voordoen, waarin je iemand wilt bellen voor vragen en/of hulp. Uiteraard delen wij graag deze belangrijke informatie met je.
 • Bellen: +0800 12 00 34. Beschikbaar tussen 07:00 en 23:59 EAT. Dit nummer is gratis te bellen, zelfs als je al in Tanzania of Zanzibar bent;
 • Noodgevallen: +255 789 848 413 | 24/7 | Engelstalig
 • WhatsApp: +255 677 072 650.
Noodnummer Tanzania & Zanzibar 112 Gebruik dit nummer alleen in geval van nood waarbij je de politie, ambulance of brandweer nodig hebt!
Tanzania loopt 3 uur voor op Greenwich Mean Time (GMT +3). Tanzania kent geen zomertijd, dus er is geen tijdsverschil tussen zomer- en wintermaanden. Dit betekent dat er in onze zomertijd 1 uur tijdsverschil is met Nederland en in onze wintertijd is dat 2 uur verschil. 
Ja, wanneer jij een transfer in jouw reisschema hebt laten opnemen, staat de chauffeur op jouw te wachten buiten de luchthaven bij de uitgang. De chauffeur heeft een bordje met jouw naam erop. Kijk goed uit naar onze chauffeur met het bordje en laat u niet overhalen door andere enthousiaste taxichauffeurs.