Spring naar content
Group 2007

Beste reistijd Tanzania

In onze ogen kun je het gehele jaar naar Tanzania reizen.

Maar van juni tot en met oktober en van december tot en met februari zijn de beste maanden. Dit zijn namelijk de droge seizoenen en je hebt in deze periode het beste weer. Daarnaast zie je in deze periode de meeste actie op de verschillende safari’s. In deze blog nemen we je mee in de seizoenen van Tanzania en laten we zien waarom bovenstaande maanden de beste reistijden zijn voor Tanzania.

Hoe is het klimaat in Tanzania

Voor het overgrote deel heeft Tanzania een tropisch klimaat. Met temperaturen die gedurende het jaar gemiddeld rond de 27°C liggen kun je het hele jaar genieten. ’s Nachts koelt het wel vaak af tot onder de 18°C, neem dus altijd ook warme kleding mee als je naar Tanzania reist. Verder wordt het klimaat van Tanzania ook gekenmerkt door twee regenseizoenen.

Korte regentijd

November wordt in Tanzania gezien als de korte regentijd. In deze periode vallen korte maar heftige regenbuien. De gemiddelde temperatuur overdag in november is nog steeds 29°C. Deze regenperiode wordt door veel mensen niet gezien als een reden om niet naar Tanzania af te reizen. Je kunt namelijk tussen de buien door genieten van prachtig weer en heerlijke temperaturen.

Lange regentijd

De lange regentijd in Tanzania vindt plaats in april en mei. Deze twee maanden worden ook gezien als de minst populaire maanden om naar Tanzania te reizen. In deze periode valt er namelijk veel neerslag. Het weer in deze maanden is heel onvoorspelbaar. De temperaturen zijn vaak aangenaam, maar plotseling kan er een korte, heftige bui vallen. Ondanks het onvoorspelbare weer zijn dit wel maanden waar je Tanzania ziet opbloeien. Door de combinatie van regen en zon kleurt alles mooi groen en zijn er vaak weinig andere toeristen.

 

Vakantieseizoenen Tanzania

Je kunt de vakantiedrukte in Tanzania opdelen in 3 seizoenen. Het laagseizoen, het schouderseizoen en het hoogseizoen. Deze seizoenen lopen in parallel met de regentijden.

Laagseizoen

Je ziet namelijk dat het laagseizoen is in de maanden april, mei en november. Dit zijn de maanden die in de korte en lange regentijd vallen. In deze periode zijn er veelal weinig toeristen en zijn de prijzen voor de hotels een stuk lager. Ondanks de hoeveelheid regen die in deze tijd valt, heeft deze periode ook zijn voordelen. Het land is namelijk mooi groen en de temperatuur is vaak ook nog goed te doen.

Schouderseizoen

In het schouderseizoen vallen de net iets drukkere maanden. Onder dit seizoen vallen de maanden: februari, maart, juni, september en oktober. Deze maanden worden ook gezien als de maanden waarin je voor een iets voordeligere prijs naar Tanzania af kunt reizen. In dit seizoen wordt prachtig weer afgewisseld door korte regenbuien.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen van Tanzania komt overeen met de vakantieperiodes in Nederland. Het hoogseizoen vindt namelijk plaats in juli & augustus (zomervakantie) en in december & januari (kerstvakantie). Deze maanden zijn vaak het duurst en je vindt veel andere toeristen die ook op safari gaan. Het weer is daarentegen in deze periode wel het beste en daarom zijn deze maanden zo populair.

Onze accommodatie Africa Safari Rift Valley aan de oever van Lake Manyara in Tanzania. Je ziet twee van de huisjes en op de achtergrond een heuvel met veel groen.
Een man en een vrouw die de reling van hun open jeep vasthouden terwijl ze over de groene savanne aan het staren zijn.
Een groep van 4 giraffes wat over de savanne in Tanzania aan het lopen is

De beste reistijd voor een safari!

Uit eigen ervaring en de ervaring van onze reizigers komen juni t/m oktober naar voren als de beste reistijd voor een safari in Tanzania. In juni is de lange regentijd net achter de rug en alles is mooi groen. De temperaturen schieten omhoog en de regenbuien verdwijnen. De maanden die hierop volgen zijn daarom ideaal voor een safari in Tanzania.

 

Welk seizoen is het beste voor de grote trek

De grote trek vindt het hele jaar door plaats en er is niet een specifiek seizoen om deze te kunnen zien. Veel van onze reizigers zien de twee droge periodes wel als de beste tijd om de grote trek op te zoeken. Hier deze periodes en waar de grote trek zich dan bevindt:

  •       Van december tot maart bevindt de grote trek zich voornamelijk in het zuiden van de Serengeti.
  •       Tussen juli en september vind je de grote trek terug in het noorden van de Serengeti. Lees hier meer over de grote trek!

 

Beste reistijd om de big five te spotten!

Omdat de kans dat je de big five spot in de Ngorongoro krater het grootst is, kijken we hier naar de beste reistijd voor de Ngorongoro krater. In onze ogen is dit namelijk van juni tot en met september. Het regenseizoen is net klaar dus de krater is mooi groen en je ziet veel wilde dieren op zoek naar voedsel. De temperatuur in de krater ligt rond de 19°C en de zon schijnt vaak de hele dag. De perfecte omstandigheden om grote groepen wildebeesten te zien grazen, leeuwen families te zien jagen of enorme olifanten tegen te komen. Ook is de kans in deze periode groter dat je de zeldzame zwarte neushoorn spot of een van de schuwe luipaarden op de foto krijgt.

Beste reistijd Zanzibar

De beste reistijd voor Zanzibar komt redelijk overeen met de beste reistijd voor Tanzania. Veel van onze reizigers kiezen namelijk na hun safari nog voor een paar ontspannende dagen op Zanzibar. De droge periodes komen goed overeen en de beste maanden om naar Zanzibar te reizen zijn dus ook: januari, februari, juni, juli, augustus, september en oktober. Wil je meer weten over het klimaat van Zanzibar, kijk hier!

Wat is de beste reistijd voor jouw Tanzania vakantie

Je kunt de beste reistijd voor een vakantie van Tanzania op alles baseren. Uiteindelijk zal het ook altijd afhangen van persoonlijke voorkeuren, budgetten, beschikbaarheid en de activiteiten die je wilt doen. Wij van Paradise & Wilderness gaan graag samen met jou op zoek naar de beste reistijd voor jouw Tanzania vakantie! Kom in contact!

Een boom op de savanne met daarin een leeuwin. je ziet alleen de kop van de leeuwin en de boom is gevormd in de vorm van een 'v'.
Een jeep van Paradise & Wilderness die geparkeerd staat op een stuk zand in Tanzania. De deur van de jeep is open en de rangen hangt uit de jeep en zwaait.
Een vrouw die naar haar man aan het lachen is terwijl ze een glas jus orange aan het drinken zijn op hun safari voor koppels in Tanzania