Spring naar content
Group 2007

De smaken van Tanzania

Als je op reis gaat ben je natuurlijk altijd benieuwd wat je kunt verwachten met het eten in het betreffende land. De Tanzaniaanse keuken kent niet heel veel variatie maar de gerechten die je tegenkomt zijn wel bijzonder! Wij nemen je graag mee in deze bijzondere gerechten zodat je precies weet wat je te wachten staat!

De Tanzaniaanse keuken

De keuken van Tanzania is afgeleid uit de verschillende culturen en achtergronden die zich in het land bevinden. Je ziet bijvoorbeeld aspecten die terugkomen uit het Swahili de Arabische keuken, de Indiase keuken maar ook de traditionele Tanzaniaanse keuken. Je smaakpapillen zullen op de proef worden gesteld door de vele nieuwe smaken die je hier zult proeven. In de Tanzaniaanse keuken wordt vooral gebruikgemaakt van verse lokale producten. In de verschillende gemeenschappen zijn markten waar deze producten verhandeld worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan groenten, fruit, vis en vlees.

Tanzaniaanse kruiden

Ken je de beelden ook van de leuke marktjes waar de kruiden in grote zakken op tafel staan. Deze marktjes vind je ook terug in Tanzania! In Tanzania gebruiken ze vaak eenvoudige kruiden bij het bereiden van het eten. Denk hierbij aan: kruidnagel, gember, kaneel, kardemom, kurkuma, knoflook, zwarte pepers en nootmuskaat.

Vleesgerechten in Tanzania

Het nationale gerecht van Tanzania is ugali. Dit is een gerecht gemaakt van een pap van maïsmeel en wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij hoofdgerechten. Vooral bij vlees en visgerechten zie je dit vaak terugkomen. Naast ugali, is nyama choma ook een bekend vleesgerecht. Dit gerecht bestaat uit gegrilde rund, geit of kip die boven open vuur zijn bereid.

Visgerechten in Tanzania

Visgerechten zie je in Tanzania vooral langs de kust. Pilau is hier een van de favoriete gerechten. Dit is een pittige rijstschotel met verschillende zeedieren die op smaak zijn gebracht met specerijen en kruiden. Verder wordt er veel bereid met de vangst van de lokale vissers.

Snacks in Tanzania

In Tanzania is men ook goed in het maken van zoete versnaperingen. Mandazi is een gefrituurd deeg gerecht dat wel iets wegheeft van een donut. Daarnaast werken ze veel met kokos en is ‘’Kashata’’ ook een lokale lekkernij. Ben je in Tanzania en kom je deze snacks tegen dan raden wij zeker aan om deze te proeven!

Naast zoete lekkernijen zie je in Tanzania ook veel geroosterde maïs. Een makkelijk maar toch lekker recept!

Voedsel van straat: Let op!

In Tanzania wordt veel voedsel verkocht op straat en wij laten onze reizigers altijd weten dat ze met dit eten moeten oppassen. Onze lichamen zijn niet gewend aan het eten wat hier op straat wordt bereid en soms kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Check daarom altijd als je iets op straat kookt goed of alles goed doorbakken is voordat je het opeet.

Fruit in Tanzania

Net als in de rest van Afrika speelt fruit een belangrijke rol in de Tanzaniaanse keuken. Je vindt hier dan ook een grote variëteit aan fruit waarvan je van sommige niet eens wist dat ze bestonden. De bekendste fruitsoorten zijn mango’s, druiven en bananen. Minder bekende fruitsoorten zijn bijvoorbeeld: Afrikaanse custardappel, Jackfruit en Durian.

Bananen in Tanzania

De banaan is misschien wel de meest voorkomende fruitsoort in Tanzania en Tanzanianen zijn gek om hier gerechten mee te maken. Zo zal je regelmatig gekleurde bananen tegenkomen maar ook bananensoep, gefrituurde of gebakken banaan, gekookte banaan en zelfs bananenbier is hier doodnormaal.

Wat drinkt men in Tanzania

In Tanzania drinken ze net als in de rest van Afrika veel thee. Daarnaast drinken ze, als het financieel lukt, graag frisdranken en bier. Deze zijn over het algemeen best prijzig in Tanzania en daarom niet voor iedereen beschikbaar. De populaire biermerken in Tanzania zijn vernoemd naar woorden die je echt met Tanzania kunt associëren: Safari, Kilimanjaro en Serengeti.

Eten op safari

Tijdens jouw safari in Tanzania wordt het eten volledig door ons verzorgd. Bij de hotels hebben we goede chefs die al het eten met passie voor jou bereiden. Je zal hier Tanzaniaanse gerechten proeven maar keuze hebben uit vertrouwde gerechten vanuit de hele wereld. Het ontbijt en de lunch wordt tijdens jouw safari ook allemaal geregeld zodat je genoeg energie hebt voor alle activiteiten.