Spring naar content
Group 2007

Duiken en snorkelen in Zanzibar

Ontdek het Afrikaanse onderwaterparadijs. 

Aan de kust van Tanzania vind je de Indische Oceaan. Deze oceaan biedt een adembenemende diversiteit aan zeeleven. Van zeeschildpadden tot walvishaaien en van grote koraalriffen tot steile afgronden, je vindt het hier allemaal. Dit maakt de eilanden voor de kust van Tanzania uitstekend geschikt voor een mooie duik- of snorkel excursies. Wij van Paradise & Wilderness nemen jullie graag mee in de onderwaterwereld van Tanzania. We behandelen alle eilanden als Zanzibar en Pemba Island en laten je zien wanneer de koraalriffen op hun mooist zijn. 

 

Wanneer kun je het beste duiken en snorkelen bij Zanzibar? 

Het hele jaar door, maar tussen oktober en maart kun je in onze ogen echt het beste duiken en snorkelen. Dit komt doordat de oceaan in deze periode iets rustiger is. Daarnaast is het water van de oceaan warmer en kun je verder kijken onderwater. In de periode juni tot september is het moeilijker te voorspellen hoe het weer gaat zijn. Dit is namelijk de periode waar het hard kan waaien voor de kust van Tanzania.

 

Watertemperatuur en zichtveld rondom Zanzibar

De gemiddelde watertemperatuur voor de kust van Tanzania is 27°C. Deze ligt er in een bepaalde periode iets onder en in een bepaalde periode iets boven. Als we gaan kijken naar het zichtveld wat je onderwater hebt. In de periode oktober tot en met maart is het zichtveld rond de 30(!) meter. In de andere periode kan dit iets minder worden door de wind of de regen. 

 

Verschillende eilanden voor de kust van Tanzania

Voor de kust van Tanzania liggen verschillende eilanden die allemaal een unieke onderwaterwereld rond het eiland hebben liggen. 

  • Zanzibar
  • Pemba Island
  • Mafia Island

 

Zanzibar

Snorkelen bij Zanzibar gebeurt eigenlijk meestal bij een heel klein eilandje op 1,5 km van de noordkust. Dit eiland heet Mnemba Island en dit eiland bezit het meest beroemde natuurreservaat van Zanzibar. Het koraalrif dat voor de kust ligt is zeven bij vier kilometer en is benoemd tot Marine Conservation Area. 

De conditie van dit prachtige koraal is gelukkig uitstekend! Met een enorme diversiteit aan tropische vissen en zeeschildpadden biedt dit koraalrif een geweldige plek om te snorkelen en duiken. Daarnaast heb je in dit koraal nog verschillende drop offs en verschillende koraal tuinen.

Met Paradise & Wilderness Mnemba Island bezoeken? Dat kan zeker! Neem een kijkje bij onze dagtrip naar Mbemba Island

Mnemba Island is niet de enige plek rondom Zanzibar waar koraalriffen voorkomen. Zowel bij de west-, oost- en noordkust vind je koraalriffen. Deze zijn niet zo spectaculair als de koraalriffen bij Mnemba Island, maar zijn zeker een prima en rustig alternatief. 

Een stuk koraal voor de kust van Zanzibar
Een persoon die aan het duiken en snorkelen is voor de kust van Zanzibar.
Een persoon die ondersteboven op de voorkant van een bootje ligt voor de kust van Pemba island

Pemba Island

Pemba Island is een eiland dat noordelijk van Zanzibar ligt. Dit eiland wordt gezien als een echt snorkel- en duik eiland en biedt talloze mogelijkheden aan. Pemba Island is namelijk een van de bekendste en populairste duiklocaties van Afrika. Je zult hier, in tegenstelling tot Mnemba Island, minder ondiepe koraalriffen en kleine vissen vinden. Pemba Island staat namelijk bekend om sterke stromingen, stijlen afgronden en grote vissen zoals rifhaaien en zelfs de zeldzame walvishaaien (oktober tot maart). 

Diepe afgronden, heel helder water, koraalriffen die nog niet door mensen zijn aangetast, uniek onderwaterleven en afgelegen locaties: dat is duiken en snorkelen rondom Pemba Island. Je hebt verschillende populaire duiklocaties die allemaal een naam hebben. Wij hebben de populairste voor je opgesomd. 

  • Swiss Reef
  • Emerald Wall
  • Panza Wreck

 

Mafia Island

Mafia Island Marine Park wordt gezien als een van de belangrijkste ecosystemen ter wereld. Met een enorme diversiteit aan koraalriffen en zeedieren is dit een prachtige plek voor mensen die willen snorkelen en duiken. Daarnaast is dit ook de plek waar de zeekoe en de groene zeeschildpad veelal verblijven. 

De diversiteit uit zich ook in het onderwaterlandschap. De minst diepe koralen liggen op zo’n 6 meter, de diepste op wel 28 meter. Dit landschap zit vol met prachtige koraal velden, grote afgronden en zelfs grotten. De bekendste duiksite van Mafia Island heet the Chole Bay.

Tussen november en februari is het in deze regio ook mogelijk om met walvishaaien te zwemmen. Deze machtige vissen trekken namelijk gedurende deze periode door het Rufiji Mafia Kilwa Marine Reserve. Dit gebied bestaat uit land en zeegebied ten zuiden en westen van Mafia Island. 

 

Ontdek het onderwaterparadijs zelf!

Op zoek naar een unieke locatie om te duiken en te snorkelen, zoek niet verder. De eilanden voor de kust van Tanzania bieden een enorme diversiteit aan onderwaterlandschap, zeeleven en koraalriffen. Ga met Paradise & Wilderness op zoek naar zeeschildpadden, kleurrijk korraal en dolfijnen. Voeg Zanzibar toe aan jouw safari reis en vraag wat de duik- en snorkel mogelijkheden zijn voor jou!  

Een boot van Paradise & Wilderness met alle uitrusting erop om te kunnen snorkelen en duiken in Zanzibar. De boot wordt bestuurd door twee mannen die achterop de boot zitten onder een afkapping.

Gerelateerde rondreizen